Ondernemers Zonder Grenzen (OZG) staat voor duurzaamheid en heeft van haar ambitie een doelstelling gemaakt; maximalisatie van socio-economische en ecologische impact door een balans te creëren.

In 2004 deed zich de Tsunami ramp voor. Er kwamen grote hulpacties op gang, maar Werner Sels en Wim Jacobs kwamen zelf in actie. Hun ambitie was structureel het verschil te maken door te investeren in de voorwaarden van ondernemerschap. Een vruchtbare bodem creëren, een vruchtbaar project uitvoeren, zodat welvaartscreatie mogelijk zou worden. Investeren in plaats van doneren. Zo ontstond Ondernemers Zonder Grenzen.

Werner en Wim volgen het principe: “Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime.

In de Sahel van Burkina Faso in Afrika zagen ze grote gebieden waar er niets meer groeit. Geen sprietje gras. Laat staan een boom of een gewas. Terug in België namen ze contact met Professor Patrick Van Damme (Faculteit Tropische landbouw) en leerden wat wel en wat niet werkt. Samen met heel wat vrijwilligers zijn ze begin 2010 begonnen met de aanleg van een bos in Lilengo. ‘We wisten het toen niet, maar Lilengo betekent “De naakte aarde”’, zegt Werner Sels, Founding President OZG Entrepreneurs without Frontiers Foundation. Een toevalligheid met betekenis, want eind 2017 was er bijna 10.000ha nieuw bos aangelegd. Een proof of concept was hiermee aangetoond, de woestijn kon worden teruggedrongen. Kijk zelf maar.  

Inmiddels is Ondernemers Zonder Grenzen geaccrediteerd door de UNCCD, de United Nations to Combat Desertification.

Kilimanjaro Experience en OZG werken nu samen. Kilimanjaro Experience doneert voldoende bomen voor elk expeditielid om een positieve bijdrage te leveren aan de vermindering van CO2. Hiermee is Kilimanjaro Experience niet CO2 neutraal, maar zelf CO2 positief!

Elk expeditielid ontvangt een cerTREEficaat [link naar document of foto, zie pagina 2]. Het kaartje op het certificaat is gedrukt op groeipapier. Nadat je het hebt gescand met je smartphone om te ontdekken waar de bomen zijn geplant, kan je het planten en water geven. Later groeit er een mooie tuil bloem uit en wordt er ook voor biodiversiteit gezorgd dicht bij huis.

Bezoek de website van OZG voor meer informatie.